Hva må til for å gjøre fibernett tilgjengelig?

Vi får ofte spørsmål om hvilke installasjonsarbeider som må gjøres før fibernett blir tilgjengelig i borettslaget/sameiet.

Grunnen til at vi kan levere høyere hastigheter til lavere priser, er at vi bruker kabler som er laget for bredbånd, i motsetning til tv- eller telefonkabler.

Kort fortalt gjør vi følgende for å gjøre fibernett tilgjengelig

  • Første skritt er å legge fiberkabel inn i bygget. Dette gjør vi oftest i samarbeid med InFiber. Dette kan medføre noe gravearbeider, men noen ganger finner vi rør som går via byggets kjeller og en kum ute i gata, og kan bruke disse. Alle gravearbeider utføres på en ryddig måte, og asfalt, brostein og andre berørte elementer blir tilbakeført til sin opprinnelige stand.
  • En fibernode blir montert i hver oppgang, ofte i en kjelleretasje. Mellom fibernodene blir det lagt opp fiberkabler.
  • Fra fibernoden og opp til kundens leilighet legger vi opp en Kategori 6 kobberkabel. Dette er en kabel som lar oss levere opptil 1000 Mbit/s båndbredde til hver leilighet. Ved å bruke kobberkabler slipper kunden å ha modem eller lignende i leiligheten. PC eller router kan kobles direkte til uttaket som blir montert i leiligheten.

Vanlig installasjonsavtale

I en vanlig installasjonsavtale installerer vi fibernoder i hver oppgang, og kabler mellom disse. Vi gjør fibernett tilgjengelig for deres beboere, men vi legger ikke opp kabler til leiligheter før vi mottar bestilling fra en beboer.

Kollektiv avtale

Kollektive avtaler blir installert på samme måte som vanlige installasjonsavtaler, men det blir installert kabler inn til alle leiligheter. Det avtales på forhånd hvor uttaket skal monteres i leilighetene. Dersom en beboer ønsker uttaket plassert et annet sted, kan de betale ekstrakostnaden for dette direkte til vår montør. Borettslaget/sameiet har en pris å forholde seg til.

Nye bygg

Mange nye bygg har allerede kabler installert, som vi kan bruke. I slike tilfeller trenger vi kun å installere en fibernode i hver oppgang, for så å koble oss på de eksisterende kablene når vi får inn bestillinger. Dette finner vi enkelt ut av på en uforpliktende befaring.

Eldre bygg

Er bygget av en god årgang? Fortvil ikke. Eldre bygg har ofte elementer vi kan bruke ved installasjon av fibernett. Mange eldre bygg har søppelsjakter i oppgangene. Dersom søppelsjaktene er tatt ut av bruk, kan vi bruke de som føringsvei for å gjøre en skjult installasjon av kabler. Kabelkanaler som er installert i forbindelse med kabel-tv kan ofte benyttes.

Befaring

Vi kommer gjerne innom og gjør en uforpliktende befaring. På befaring finner vi ut hvordan fibernett kan installeres i deres bygg. Ta kontakt i dag, og avtal en befaring.